Hallwyska Palatset Stockholm - ett dödsbo av rang
Hallwyska Palatset på Hamngatan 4 i Stockholm är sannerligen värt ett besök. Det är smått förtrollande att kika på alla föremål som Wilhelmina von Hallwyl samlat på sig under sitt liv. För att inte tala om alla detaljer och all utsmyckning i arkitekturen. Bara den skulle kunna få ta en dag att kika på. Se till att du är utvilad, och magen påfylld innan du beträder museet, för detta museem springer man inte igenom på någon timme. Inte om man är fascinerad av gamla föremål, konst och den påtagliga tidsanda från sekelskiftet som sitter i väggarna i detta dödsbo.
Trots att huset är fullt av samlarföremål av äldre stil så var det väldigt modernt och utrustat med dåtidens "hightech". Det hade centralvärme, både mathiss och personhiss, centraldammsugare och kallt och varmt vatten i kranarna. Och driften var inte billig, det kostade runt 40 000 kr per år att driva palatset. Men å andra sidan hade Wilhelminas make - greve Walter von Hallwyl en rejäl inkomst på runt 1,4 miljoner kronor per år, och var därmed en av Sveriges rikaste män.
En av Sveriges flitigaste samlare
Wilhelmina (1844-1930) var redan som ung intresserad av att samla föremål och kom med tiden att bli en av Sveriges största samlare. Makarna Hallwyl gjorde många resor både i Europa och till Afrika och orienten. Från dessa resor medtogs föremål till den växande samlingen. 1920 donerades samlingarna till Svenska staten och Hallwylska Palatset kom i enlighet med makarna Hallwyls önskan, att bli ett museeum efter deras bortgång.
Den som inte kan besöka museet kan ta del av de digitala samlingarna via emuseumplus.se, eller varför inte kliva in i dödsboet med hjälp av en 3D tur.