logga Svenska Sterbhus
Telefon: 070 110 30 04
[email protected]
Hem
Hur går det till?
Vad köper vi i dödsboet? Var köper vi dödsbon? Kontakta oss FAQ Checklista dödsbo
Hur går det till?
Vad köper vi i dödsboet? Var köper vi dödsbon? Kontakta oss FAQ Checklista dödsbo

Checklista dödsbo

070 110 30 04

Vi köper dödsbon och hela hem i Stockholm och hela
Mälardalen. Alla typer av dödsbon köpes i Stockholm.

 

Hur tar man hand om ett dödsbo?

I vilken ände ska man börja, och vad ska man ta hand om först? Att ta hand om ett dödsbo kan vara ganska omfattande beroende på omständigheterna. Nedan följer en översikt av vad som kan behöva göras och i vilken ordning som kan vara bra klokt att göra detta i.

 

Vi kan hjälpa dig lägga pusslet.

Allt behöver man inte göra själv. En stor del av arbetet med skötsel av ett dödsbo kan man få hjälp med - om man så önskar. Hos oss kan du få hjälp med värderingen, tömningen och städningen av dödsboet. Vi köper dödsbon i Stockholm och hela Mälardalen. Ofta går ett dödsbo ut till försäljning på bostadsmarknaden efter att det är tömt och städat. Då kan man behöva anlita både hantverkare och mäklare för att få till en bra avslutning och en lyckad försäljning av bostaden. Vi hjälper gärna till genom att rekommendera och förmedla och kontakt kostnadsfritt med begravningsbyrå, mäklare, snickare, målare, elektriker eller homestaging enligt dina önskemål. 

 

Personligt och värdigt

 

blommor dödsbo

 

Vill man hålla en budget då finns det flera alternativ att ta ställning till. Begravningar kan bli dyra men det finns fler budgetalternativ som både är personliga och värdiga. T.ex. kan man göra egna kistdekorationer och mycket inspiration finns att hämta på nätet. Det finns också en relativt ny innovation i form av en kista i wellpapp istället för de dyrare i trä. Som sagt, det som är vackert, personligt och värdigt behöver inte vara dyrt. 

 

1. Familj

Kontakta närstående familjemedlemmar och ge dem information om dödsfallet. Informera också alla dödsbodelägare omedelbart. Ta stöd av varandra och visa extra omtanke mot dem som stått den avlidna personen nära. Hör av dig ofta, känslan av att inte vara ensam i sin sorg ger stort stöd. Glöm inte att det finns  stöd och hjälp för dig som efterlevande. Präster, församlingar, själavårdare, psykologer är bra på att ge stöd och lyssna och hjälpa den/dem som sörjer. Det finns även grupper på t.ex. Facebook där sörjande stödjer varandra.

 

2. Husdjur

Ta hand om husdjuren. Om dödsboet var ett singelhushåll och det finns husdjur är det viktigt att ta hand om dem först. Har djuret mat och vatten? Behöver det rastas? Kan en granne eller vän hjälpa till? Om man inte själv har möjlighet att ta över husdjuret så kan man kontakta ett hund -eller katthem för omplacering. Hundar utan hem och katthemmet och djurskyddet är föreningar som jobbar med att ta emot djur som förlorat sin husse eller matte. 

 

3. Vänner

Informera vänner. Tänk på att många har vänner på social media idag och det ofta går att nå många via t.ex. Facebook.

Här väljer också många att dela sina tankar och minnen och bilder från stunder med den som avlidit. 

 

4. Övriga

Grannar, hemtjänst, arbetsgivare, och föreningar kan behöva få information om dödsfallet.

Om man känner att man vill informera grannar om dödsfallet kan det göras på ett enkelt och fint sätt genom att lägga ett kort i brevlådan, om man väljer att inte informera dem personligen. 

 

Idag har föreningar förutom hemsida, ofta konton på sociala medier som Facebook, Twitter och Instagram. Via dessa plattformar går det ofta att nå föreningen via mejl, chattfunktionen. 

 

5. Dödsfalls-intyg

Vid ett dödsfall på sjukhus dödförklarar läkaren den avlidne, och sköter administrationen.

Läkaren skriver ut två intyg. Det ena intyget är ett dödsbevis som skickas till Skatteverket, när skatteverket har tagit emot dödsbeviset från läkare eller sjukhus så registrerar Skatteverket dödsfallet. Då kan en släktutredning med dödsfalls-intyg beställas.

Det andra intyget som läkaren skriver ut är ett dödsorsaks-intyg, och det skickas av läkaren till Socialstyrelsen. Vid ett dödsfall hemma behöver man beställa en bårhämtning av en begravningsbyrå. Begravningsbyrån kör kroppen till ett kylrum i väntan på begravningen.

 

6. Ekonomin i ett dödsbo

Från och med den dag en person avlider övergår skulder och tillgångar, ägodelar och avtal till dödsboet. För att kunna betala räkningar och sköta ekonomin i dödsboet kräver banken att man har ett dödsfalls-intyg. Den som åtar sig att ta hand om dödsboet kallas bovårdare. Som bovårdare är det viktigt att inte glömma att avsluta abonnemang som internet, kabel-tv, mobil, tidningsprenumerationer, autogiro, försäkringar, sophämtning o.s.v. Kreditkort kan behöva spärras. Finns bil så ställ av den hos Transportstyrelsen. Tänk på att i tillgångarna i första hand ska täcka begravningskostnaderna, i andra hand kan räkningar och andra skulder tas om hand.  Banken kan dock dra pengar från konton - s.kl. kvittning om det finns en skuld till banken. Läs mer om detta på konsumenterna.se.

Om någon som inte är delägare i dödsboet skall sköta ekonomin krävs en fullmakt som är underskriven av samtliga dödsbodelägare. Du kan ladda ner en fullmakt på din bank eller hos Efterlevandeguiden.se

Det kan vara bra att känna till att skulder från ett dödsbo inte ärvs. Det betyder att om skulderna i dödsboet är större än tillgångarna så kommer skulderna att avskrivas. Hos konsumenterna.se kan du läsa mer om detta. Om tillgångarna är så små att de inte täcker begravningskostnad så kan man vända sig till socialkontoret för att få ekonomiskt bistånd för att täcka begravningskostnaderna.

 

7. Bouppteckning

Begravningsbyrån eller en jurist kan hjälpa dig med att göra bouppteckning för dödsboet. Även hos Skatteverket finns utförlig information om hur en bouppteckning skall upprättas.

 

8. Planera begravning

Enklast är att ta hjälp av en begravningsbyrå inför planeringen av begravningen. Gå in på din begravningsbyrås hemsida för att få en översikt av vad som behöver planeras och i vilken ordning som är lämpligt. Behöver du hjälp med att hitta en bra, omtänksam begravningsbyrå med fast pris, så hjälper vi dig gärna med rekommendationer. Vi samarbetar med ett flertal begravningsbyråer på olika orter i Mälardalen. Begravning måste enligt svensk lag ske inom 30 dagar från dödsfallet.

 

9. Kontakta Svenska Sterbhus

Kontakta oss på: 073 344 02 33,  för hjälp med värdering av dödsboet. Innan vi kan göra en värdering är det viktigt att ni har kommit överens med dödsbodelägarna om vad som ska ingå i Sterbhuset. Värderingen är baserat på det bohag som finns där vid värderingen, därför bör man inte plocka bort saker ur dödsboet efter en värdering. När ni bestämt vad som ska vara kvar i dödsboet då är det dags att kontakta oss så kommer vi på ett kostnadsfritt hembesök.

logga Svenska Sterbhus

Kontakt

Telefon: 070 110 30 04
[email protected]

Nyhetsbrev

Länkar

Berömda dödsbon Stockholm
Blogglista