Den frågan, kanske ytterst måste besvaras individuellt.
Någon kanske tycker att det inte är så jobbigt att tömma och städa själv. Medan andra varken har tid eller ork att göra det.
Några riktigt goda skäl till att leja bort arbetet är att det tar lång tid att sortera och tömma ett dödsbo. Allt måste gås igenom, pryl för för pryl, så att sorteringen blir rätt. Och handen på hjärtat så går väldigt mycket till återvinningen.
Gamla nötta textilier, soffgrupper som är nedsuttna, trötta nedslitna sängar, bokhyllor som är hopplöst ute går inte att sälja! Och går det inte att sälja så tar inte heller second hand butiker hand om det. De vill naturligtvis ha saker som går att sälja inom rimlig tid. Och tömmer du själv så bär du allt bohag själv.
Oftast finns också en vind, eller källare. Eller både och. Även där kan det vara välfyllt med prylar som ska ut. Är man lyckligt lottad finns en hiss från vinden. Annars är det lårmusklerna och armarna som gäller.
Har dödsboet vart bokvän, så kommer tömningen att bli som ett riktigt bra träningspass där både lårmuskler och armar får bra träning. Böcker är tunga.
Så, när allt är sorterat, skall prylarna ut. Sen ska det städas! Fönsterputs, kök med spis, snickerier, element, badrum o.s.v.
Hur mycket tid går då åt för att få arbetet gjort? Det beror förstås på hur många ni är och hur snabbt ni kan springa i trappor. Skämt åtsido. Det tar oftast mycket längre tid än vad man inledningsvis förmodat. Det handlar ju också om att få till luckor i sin egen tid. Och om flera ska hjälpas åt måste även det timas ihop .
Att gå igenom dödsboet kan vara en viktig del av sorgeprocessen. Samtidigt kan det vara både fysiskt och psykiskt ansträngande, och det går åt en hel del tid för att genomföra en tömmning av dödsboet själv. Ibland saknas hiss, och då blir det massor av spring i trappor med tunga föremål.
Ta det du själv vill behålla. Ta de föremål du/ni själva vill behålla! Ödsla inte tid på att plocka ur och sortera resterande föremål i dödsboet, om du/ni inte själva ska ha sakerna! Vi kommer ändå att behöva gå igenom allt när vi ska sortera inför tömningen. Om du/ni redan plockat ner i lådor och säckar så tar det längre tid för oss att gå igenom och se till att det är sorterat korrekt. När allt är sorterat ska bohaget läggas i plastsäckar och kartonger för att kunna lyftas ut.
När sorteringen är klar börjar jobbet med att bära ut allt bohag i dödsboet.
För att kunna transportera bort bohaget är det smidigt att ha någon typ av lastbil, kanske en bil med ett större släp.
När transporten är full så bär det av till återvinningen för att slänga det som inte ska behållas. Vanligtvis blir det ett flertal turer till återvinningen. Till sist ska det man valt att skänka bort transporteras till rätt ställe, och det man valt att behålla tas med hem. Om du vill sälja dödsboet, läs gärna vår sektion vanliga frågor om att sälja dödsbo.